Green

A Greener Festival

Een dag- of meerdaags festival organiseren heeft een impact op het milieu. Dat is nu eenmaal zo. Echter, deze impact kan onder controle gehouden en verminderd worden. Rock Werchter stelt zich tot doel dit ook te realiseren. Groen ondernemen werkt. Groene festivals zijn realiseerbaar.

Mobiliteit

Voor de festivalganger is het intussen bijna vanzelfsprekend. Dankzij een vlotte samenwerking met de NMBS en De Lijn geven de Rock Werchter-festivaltickets de mogelijkheid om een gratis e-treinbiljet te downloaden voor het gebruik van het openbaar vervoer (trein/festivalbussen). Op deze manier moedigt Rock Werchter de festivalgangers aan om de auto thuis te laten en met de trein en bus naar het Festivalpark af te zakken. Festivalgangers kunnen zowel via het station van Leuven als via het station van Aarschot naar Rock Werchter reizen. Vanuit beide stations rijden er gratis pendelbussen naar de festivalzone. Klein maar belangrijk detail in deze: De Lijn zet bussen uitgerust met roetfilters in evenals een aantal hybride bussen. Ook de fietsende festivalganger wordt verwend: bewaakte parkeerplaats voor fietsen is voorzien. Een gratis service.

Weg met de afvalberg

Al jaren is de regel dat de festivalganger in ruil voor 20 bekers of PET-flesjes een gratis drankbon ontvangt. Een beproefd én succesvol recept. Een kleine moeite met grote return. En omdat het fijner vertoeven is in een proper Festivalpark, zijn de eco-teams tijdens de festivals permanent in de weer.

De afvalberg is echter een groot aandachtspunt. Want waar volk samentroept, is er ook afval. Voor de festivals in Werchter is de efficiënte afvoer van deze afvalberg dan ook een belangrijke uitdaging. Samen met SUEZ environnement, specialist in duurzaam afvalbeheer en -recyclage, wordt werk gemaakt van afvalsortering en -recyclage. Afvalspecialist SUEZ environnement en festivalorganisator Rock Werchter delen een visie waarin het afvalbeheer niet eindigt bij louter en alleen de ophaling en de afvoer. Het sorteerproces op het terrein in functie van recyclage is minstens even belangrijk en staat centraal in een circulair model dat afval een nieuwe bestemming als secondaire grondstof geeft.

In 2017 sorteerden beide partners in totaal 5 ton folie, 17 ton bierbekers, 11 ton PMD (vooral PET-flesjes) en 14 ton papier en karton. De bierbekers en PET-flesjes worden gerecycleerd tot PP producten (die bvb in de automobielsector gebruikt worden). Van folie worden nieuwe PE folies gemaakt. Het ingezamelde papier en karton worden herwerkt tot oa papieren drinkbekers. Het restafval dat vervolgens nog overblijft, wordt gebruikt als brandstof in (afval)energiecentrales en dient als energie. 

Wat met het afvalwater?

De sanitaire faciliteiten werden in 2015 vernieuwd. Het Festivalpark is uitgerust met vacuümtoiletten. Festivalgangers gaan in Werchter comfortabel de pot op. Vacuümtoiletten zien er uit als een normaal toilet, met een porseleinen pot en al. Ze zijn makkelijk proper te houden. Er hangen amper nare luchtjes. Hoogwaardige sanitaire voorzieningen kunnen ook in een festivalomgeving. Ook zijn er vacuüm urinoirs aan de verschillende sanitaire blokken. De nieuwe vacuümtoiletten verbruiken per spoelbeurt net geen liter water. Het sanitair afvalwater wordt in buffertanks opgevangen en naar Aquafin afgevoerd waar het gezuiverd wordt. Het septisch materiaal van de - nog steeds chemische - toiletten op The Hive wordt eveneens naar Aquafin afgevoerd.

Ook de in 2014 gebruik genomen waterzuiveringsinstallatie, gebouwd in samenwerking met Waterleau, blijft dienst doen. Het afvalwater afkomstig van de keukens en douches in de backstage en The Hive wordt in het wachtbekken opgevangen en wordt ter plaatse biologisch gezuiverd.

Groenere stroom

Rock Werchter besteedt bijzondere aandacht aan zijn stroomverhaal. Vroeger moesten te vaak dieselgeneratoren worden ingezet.  Deze zijn er nog steeds maar in veel kleinere getale. Met de aanleg van het landschapspark kreeg het Festivalpark een hoogspanningscabine. Daardoor kan het festival nu groene netstroom inzetten.